Zavřít
dnes je 25.10.2025

Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Analýza keramiky odhalila podrobnosti o jídelníčku prvních Slovanů

9.10.2025, Zdroj: ČTK

První Slované na českém území nejčastěji jedli proso a med a pili mléko. Jejich jídelníček je odlišoval od Germánů, kteří si potrpěli na vepřové maso. Analýzou molekul potravin zachovaných na střepech keramiky to odhalil mezinárodní výzkumný tým, který vedli vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Vysoká škola o tom informovala v tiskové zprávě.

"Jídlo a kulinářské praktiky jsou považovány za jeden z významných kulturních znaků, kterými se od sebe odlišují různé sociální, náboženské či etnické skupiny," uvedl vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Jiří Macháček. Výsledky analýz podle něj ukazují, že na počátku raného středověku se v souvislosti s migrací

Přístup ZDARMA k tomuto dokumentu mají pouze registrovaní uživatelé portálu Školaprofi.cz.
Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k tématu:
Vztahuje se k druhu školy:
Dasi - digitální asistent
Dasi
Nahrávám...
Nahrávám...