Zavřít
dnes je 21.11.2025

Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Hygienici: Polévky ve školních jídelnách na jihu Moravy byly většinou přesolené

21.11.2025, Zdroj: ČTK

Pouze 27 polévek z celkových 116 ve školních jídelnách v Jihomoravském kraji letos splnilo předepsaný obsah soli, tedy do 0,4 procenta hmotnosti polévky. V dalších 56 vzorcích bylo soli zvýšené množství mezi 0,41 procenta a 0,7 procenta a ve 33 vzorcích dokonce více než 0,7 procenta soli, což je zcela nevyhovující. Novinářům to dnes řekla ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Marcela Hadámková.

"Doporučená dávka soli pro dospělé je pět gramů za den, přičemž čtyři gramy jsou obsažené v potravinách a pouze jeden gram je určený na dosolení. Každý Čech ale v průměru sní šest kilogramů soli za rok, to je 16,5 gramu na den. U dětí by se dávka

Přístup ZDARMA k tomuto dokumentu mají pouze registrovaní uživatelé portálu Školaprofi.cz.
Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Tento dokument není zatříděn.
Dasi - digitální asistent
Dasi
Nahrávám...
Nahrávám...