dnes je 20.4.2024

Input:

Spotřební koš

1.4.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

9.1.1
Spotřební koš

MVDr. Michaela Pavelková, Bc. Karla Rumlová a kolektiv

Slouží školním jídelnám k průkazu naplňování výživových ukazatelů, kdy jde o souhrn měsíční spotřeby vybraných druhů potravin, který je stanoven v příloze č. 1 k vyhlášce č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů (normy pro vybrané komodity potravin, na strávníka a den, v závislosti na věku).

 

Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši

Vychází ze spotřebního koše – je tedy vytvořeno v souladu s výživovými normami stanovenými přílohou č. 1 vyhlášky o školním stravování. ND je sestaveno na základě nejnovějších výživových poznatků a doporučení, jejichž cílem je především prevence civilizačních onemocnění způsobených výživou a již zmiňovaným nevhodným životním stylem. Nutriční doporučení udává frekvenci zařazení některých druhů potravin při přípravě pokrmů, vhodné kombinace a skladby pokrmů.

Společné cíle:

  • "odlehčit" jídelníčky školních jídelen;

  • mírně snížit nabídku masitých pokrmů;

  • změnit přístup k zařazování zeleniny do jídelníčku dětí;

  • upravit kombinace jídel pro nejlepší a nejefektivnější využití živin;

  • naučit děti od útlého věku zásadám správného stravování.

 

Objektivizace údajů ve spotřebním koši

V březnu 2015 byl proveden na základě plnění hlavního úkolu hlavního hygienika – "Objektivizace údajů spotřebního koše" – pracovníky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě, oddělení hygieny dětí a mladistvých, sběr dat k ověření objektivity údajů spotřebního koše ve vytipovaných školních jídelnách v Moravskoslezském kraji. Celkem bylo vybráno 12 zařízení, na každém územním pracovišti vždy 1 školní jídelna při mateřské škole zajišťující stravu pouze pro děti mateřské školy a 1 školní jídelna při základní škole zajišťující přípravu stravy pro žáky základní školy a zároveň také pro děti mateřské školy.

Šetření byla prováděna nezávisle na skutečnosti, zda je ve školní jídelně základní školy připravován jeden druh pokrmu nebo více druhů pokrmů na výběr a zda mateřská škola odebírá ze školní jídelny základní školy pouze obědy nebo obědy a svačiny. Sběr dat byl pak prováděn za libovolný měsíc roku 2014 nebo roku 2015 s minimálním počtem 20 pracovních dnů. Sledovaným ukazatelem bylo řazení vybraných potravin do sledovaných skupin potravin dle Metodického návodu MŠMT č.j.: 37298/97-42, dále zařazení koeficientů přepočtu hmotnosti u vybraných potravin, celkové vedení spotřebního koše a používaný program (software).

Brambory      
Bramborová kaše v prášku   7,0  
Brambor. knedlíky v prášku   2,0  
Bramborové těsto   2,0  
Brambory   1,0  
Brambory loupané   1,4  
Cukr      
Džemy   0,6  
Sirupy   0,6  
Marmelády   0,6  
Cukr   1,0  
Luštěniny      
Čočka   1,0  
Fazole   1,0  
Hrách   1,0  
Sója   1,0  
Sójová mouka   1,0  
Masa      
Vepřové maso   1,0  
Vepřové vnitřnosti   1,0  
Uzené maso   1,0  
Hovězí maso   1,0  
Hovězí vnitřnosti   1,0  
Telecí maso   1,0  
Drůbeží maso   1,0  
Drůbeží vnitřnosti   1,0  
Ostatní masa výseková   1,0  
Masné výrobky   1,0  
Rostlinné "maso"      
Sójové "maso"   3,5  
"Maso z rostlinných zdrojů"   1,0  
(v kuchyňské úpravě)      
Mléko      
Mléko   1,0  
Mléko kondenzované   2,7  
Mléko sušené   10,0  
Mléčné výrobky      
Biokys   1,0  
Jogurt   1,0  
Jogurt bílý   1,0  
Jogurt ovocný   1.0  
Smetanové krémy   1,0  
Mrazené smetanové krémy   1,0  
Podmáslí   1,0  
Smetana do 12 %   1,0  
Sýry tvrdé   1,0  
Sýry tavené   1,0  
Sýry ostatní   1,0  
Termix   1,0  
Tvaroh   1,0  
Ovoce      
Mrazené ovoce   1,4  
Mrazené ovocné protlaky   1,4  
Ovoce sušené   10,0  
Ovoce čerstvé mírného pásma   1,0  
     
Ovoce čerstvé jižní   1,0  
Džusy   podle % na obalu  
Kompoty (bez nálevu)   1,0  
Ořechy   1,0  
Ovocné dřeně sterilované   1,4  
Přesnídávky ovocné   1,4  
Rozinky   1,0  
Ryby      
Mrazené filé   1,0  
Mrazené ryby ostatní   1,0  
Uzené ryby   1,0  
Ryby čerstvé   1,0  
Rybí konzervy   1,0  
Tuky      
Máslo   0,8  
Smetana ke šlehání (33 %)   0,3  
Oleje   1,0  
Sádlo   1,0  
Slanina   1,0  
Tuky ztužené (na smažení), např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft   1,0  
Margaríny, např. Alfa, Rama, Hera   0,8  
Margaríny se sníženým obsahem tuku, např. Flóra, Alfa plus   0,7  
Margaríny nízkotučné (halvariny), např. Diana, Perla   0,4  
Vejce      
Vejce čerstvá   1,0  
Vejce mrazená pasterovaná   1,0  
Vejce sušená pasterovaná   10,0  
Zelenina      
Zelenina čerstvá   1,0  
Zelenina mrazená   1,4  
Zelenina sterilovaná bez nálevu   1,4  
Zelenina sušená   10,0  

Tabulka č. 1: Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin dle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování.

 

Potravina   Zařazení do SK   Koeficient  
hrášek – sterilovaný (bez nálevu), mražený   zelenina   1,4  
hrách   luštěnina   1,0  
cizrnová mouka, sójová mouka   luštěnina   1,0  
sójové boby   luštěnina   1,0  
jáhly, pohanka, kuskus   obilniny – nehodnotí se ve SK   –-  
tresčí játra   ryby   1,0  
citrony   ovoce   0,6  
citrónka   nehodnotí se ve SK   –  
nápojové koncentráty (džusy)   ovoce – podle % na obalu    
nápojové koncentráty obsahující čistě ovocnou dřeň   ovoce   1,0  
instantní nápoje   nehodnotí se   –  
müsli tyčinky   nehodnotí se – podíl sušeného ovoce je nepatrný   –  
Nahrávám...
Nahrávám...